•• Prečo konzumovať ryby? ••
Ryby obsahujú veľké množstvo dôležitých živín, vrátane bielkovín, čím sa zaraďujú
medzi potraviny, ktoré by sa mali stať
hlavnou súčasťou nášho jedálnička. Majú nízkokalorické mäso a obsahujú veľa dôležitých minerálnych látok, najmä jód, ktorý je nevyhnutný na dobrú činnosť štítnej žľazy. Už 100 g ryby dodá dodá telu tretinu až polovicu potrebnej dennej dávky bielkovín.
Obsahujú zvláštny druh mastných kyselín,
ktoré sú stavebnou jednotkou bunkových stien. Nemajú ich žiadne iné živočíchy. Vedci dokázali, že tieto mastné kyseliny produkujú látky, ktoré plnia funkciu prenosu nervového vzruchu. Ich absolútny nedostatok môže znížiť napríklad kapacitu pamäti. Rybie mäso je rovnako dôležité pre činnosť mozgu, zraku a ďalších funkcií. Najvyyšší obsah kyseliny eicosapentaenovej (EPA) má mäso morských rýb, zo sladkovodných rýb je najvhodnejší tolstolobik. Okrem neho ryby s vysokým obsahom tuku – pleskáč, sumec, úhor či kapor.
Ryby sú cenené predovšetkým kvôli obsahu dvoch omega-3 polynenasýtených mastných kyselín
Tie patria medzi tzv. zdravé tuky, znižujú riziko trombózy a zlepšujú prúdenie krvi krvnými vlásočnicami. EPA má najmä protizápalové účinky a je dôležitá pre zdravie srdca a ciev. DHA, nazývaná aj ako "potrava pre mozog", ktorá sa nachádza vo vysokej koncentrácii v mozgovom tkanive (tvorí z omega-3 tukov v mozgu až 97 %). Konzumácia rýb ako je losos a makrela, ktoré sú bohatým zdrojom omega-3, nás chráni pred Alzheimerovou chorobou, zlepšuje pozornosť, koncentráciu a pamäť.
Ryby sú jedným z hlavných zdrojov vitamínu D
Jeho podstatná časť sa vytvára na pokožke pri kontakte so slnečným žiarením. Pobyt detí dnes na slnku z dôvodov technických vymožeností, ktoré zaberajú deťom najväčšiu časť voľného času, nie je vždy dostačujúci, preto je dobré pamätať na potravinové zdroje tohto vitamínu. Vitamín D je tradične spájaný s rastom kostí – je tiež nevyhnutný pre to, aby sa vápnik v tele uložil na správne miesta, teda do kostí a zubov.
Zdroje a iné zaujímavé odkazy:
http://kai.firedesign.sk/content/11-ako-zabit-a-ocistit-rybu
http://know-how.okhelp.cz/index.php?db=ryby&post=zabijeni-kapra-ryby
http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-/cislo-Febru%C3%A1r/trh-s-rybamipreco-jest-ryby.html
http://www.precojestryby.sk/#
http://www.pluska.sk/plus-7-dni/relax/mastne-su-zdrave-nebojte-tucnych-ryb.html
http://www.chovryb.weblahko.sk/Zaujimavosti-a-chov-ryb.html
Ingr I. V České republice jíme příliš málo ryb. Výživa a potraviny 2008; 4: 89-91.
Šimek J. Konzumace ryb v prevenci některých závažných onemocnění. Výživa a potraviny 2002; 6: 181-182.